+31 (0)10-4115959
info@unosite.nl

Stellingmolen papendrecht, Woonkracht10, Papendrecht

De Stellingmolen is een experimentele woonwijk uit 1977 met 123 woningen. Deze buurt is de eerste in Nederland die is gebouwd volgens het principe “drager en inbouw” op het matenstelsel 10 – 20 cm. Opdrachtgever Woonkracht10

Dit principe is ontworpen en uitgewerkt door de architect Frans van der Werf en dit principe heeft lange tijd navolging gekend in Nederland onder de naam SAR methodiek; DRAGER EN INBOUW. De plattegronden van de Stellingmolen zijn samen met de bewoners ontworpen, met als gevolg dat later een aantal woningen slecht verhuurbaar bleken. Ook een aantal bouwtechnische problemen leidden tot een ingrijpende renovatie. De grote uitdaging voor ons was een goede leefbare buurt te realiseren, daarom kozen wij voor een traditionele kleur en materiaal toepassing, een knipoog naar de “Zaanse Schans”. De binnenterreinen en collectieve tuinen zijn opnieuw ingedeeld en aan woningen toegevoegd.

Het project heeft grote bekendheid in het buitenland en is onlangs geëvalueerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.