+31 (0)10-4115959
info@unosite.nl

Marconiplein

Wat maakt het Marconiplein tot een goed plein?

Wat maakt een plein tot een goed plein was de centrale vraag tijdens de masterclasses van Abdelkader Benali aan de Tu Delft in 2017. Benali, de pleinenprofessor, is gefascineerd door pleinen en heeft dit onderwerp bij de kop gevat. Hij stelt dat pleinen een buurt kunnen maken of breken. ‘Een plein draagt eraan bij dat de buurt lekkerder in zijn vel zit.’

Als je er zo over nadenkt wat een ideaal plein is. Gaat dat niet over verkeersstromen, de hoogte van de dijk of kabels en leidingen onder de grond. Het Marconiplein, dat eigenlijk meer een verkeersknooppunt is dan een plein voor bewoners en mensen, veranderen in een publiek plein, is een uitdaging.
UNO Architekten heeft een analyse gemaakt van het plein en vertaald in een toekomstbeeld voor het Marconiplein in 2035. Het ontwerp laat inspirerende mogelijkheden zien, zowel qua wonen, vergroenen, beleven en ondernemen.

Stadscentrum van Rotterdam  West
Het plan van UNO laat zien dat er vele woningen en voorzieningen op en rond het Marconiplein mogelijk zijn. Waarbij de komende decennia een deel van de (Rotterdamse) woningnood kan worden opgelost en de vernieuwing van het Marconiplein van kan worden betaald. Het Marconiplein kan stap voor stap uitgroeien tot het centrum van Rotterdam West. Van een winderig plein zonder identiteit tot een plein van allure midden in het hart van west.

Van winderig naar weelderig

Het met elkaar uitvinden van een nieuwe betekenis van het Marconiplein van een winderige in een weelderig plein kost niet alleen tijd, maar heeft ook een coalitie van dedicated partijen nodig: bewoners, experts , gemeente en marktpartijen én experimenteer ruimte:  wat werkt wel en wat niet?
Dat experimenteren met elkaar, los van het bestuderen van de technische infrastructuur, is hard nodig om de betekenis van het Marconiplein verder te kunnen laden.  Natuurlijk zijn kabels en leidingen, de buis van de metro, de versterking van de dijk, verkeersafhandeling en wanden met woningen en voorzieningen van belang. Maar de sleutel voor een gouden toekomst voor het Marconiplein waar de omringende wijken en de stad van kunnen profiteren is nu al met elkaar aan de slag om uit te vinden wat er echt nodig is en hoe we dat met elkaar kunnen gaan doen.